این روزها دیگر استفاده از دوربین مداربسته کاملا فراگیر شده و ملکی باقی نمانده به یکی از این دوربینها مجهز نشده باشد. با توجه به کاربردهای مختلفی که هر دوربین دارد آشنایی با انواع دوربین مداربسته میتواند در انتخاب مناسبترین سیستم نظارت تصویری برای خانه شما موثر باشد.
دوربینها بسته به شکل ظاهری و قابلیتهای فنیشان هر کدام برای مکان خاصی طراحی شدهاند. شناخت هر کدام از این مدلها و استفاده آنها در محیط درست میتواند امنیت محوطه تحت نظارت را بسیار بالاتر ببرد.
آشنایی با انواع دوربین مداربسته
دوربین های مداربسته چند نوع دارند؟ اگر حتی یک بار از کنار یک فروشگاه دوربین مداربسته رد شده باشید حتما متوجه شدهاید که دوربین های متفاوتی در اشکال مختلف در ویترین موجود است. اگر فکر میکنید که این تفاوت ظاهر فقط برای تنوع است سخت در اشتباهید. شکل ظاهری هر کدام از این دوربینها وابسته به محیطی که قرار است در آن نصب شوند و همینطور نوع زاویه دیدی است که خواهند داشت. درک کامل این تفاوتها نیازمند آشنایی با انواع دوربین مداربسته است که در ادامه میخواهیم به آن بپردازیم.
دوربین مداربسته مناسب مکانهای تاریک
از ابتدای عرضه دوربین های مداربسته تا کنون که تقریبا همه کسب و کارها و خانهها به آن مجهز هستند، تصویربرداری در محیطهای تاریکی یکی از چالش برانگیزترین بخشهای طراحی و ساخت دوربین بوده است و دپارتمان R&D تمام کمانیها به دنیالی راهی میگشتند که تصویربرداری را در شب ممکن و سپس کیفیت آن را بهبود ببخشند.
آشنایی با انواع دوربین مداربسته از جمله دوربین های روز و شب کمک میکند تا روند پیشرفت تکنولوژی در زمینه نظارت تصویری را به وضوح ببینیم. این دسته از دوربین های مدار بسته از حسگر تصویر ½ CMOS بهره میبرند و دیگر نیازی به یک منبع نور خارجی برای ثبت تصاویر در شب ندارند.
از دیگر مزیتهای این تکنولوژی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ویژگیهای هوشمندی از قبیل: تشخیص عبور از خط، تشخیص صدا و تشخیص چهره
- قابلیت استفاده چند منظوره
- کیفیت HD
دوربین مداربسته ANPR / LPR
دوربین هایی که دارای قابلیت ANPR و LPR هستند در واقع میتوانند شماره پلاک خودروها را بخوانند و در دیتابیس ذخیره کنند. کلمه ANPR مخفف Automatic Number Plate Recognition بوده و LPR نیز به معنای License Plate Recognition میباشد. آشنایی با انواع دوربین مداربسته در اینجا به ما کمک میکند تا از دوربین های مجهز به ANPR برای محیطهای کاری همچون هتلها و پارکینگها استفاده کنیم.
از دیگر مزیتهای تکنولوژی ANPR / LPR میتوان موارد زیر را نام برد:
- قابلیتهای هوشمندی نظیر ذخیرهسازی اطلاعات
- توانایی شناسایی ماشینهایی که حق تردد در محدوده را ندارند
- کمک به کسب و کارها
آشنایی با دوربین مداربسته پلاکخوان
دوربین مداربسته دام
دوربین مدار بسته دام یکی از پرکاربردترین انواع دوربین مداربسته میباشد که چه در فضاهای باز و چه در فضاهای بسته کاربرد دارد. ظاهر این دوربین بر خلاف دوربین مداربسته بولت به گونهای طراحی شده که تشخیص نگاه دوربین در لحظه کار راحتی نباشد. چون چشمی دوربین مداربسته دام درون یک گنبد حبابی قرار گرفته و مشخص نمیشود که به کدام سو نگاه میکند.
از جمله قابلیتهای قابل توجه دوربین مداربسته دام میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- نصب آسان
- قابلیتهای ضد سرقت
- دید در شب اینفرارد
دوربین مداربسته بولت
دوربین مداربسته بولت که به بالت نیز شناخته میشود در واقع شبیه اسمش (bullet) طراحی شده و شکلی سیلندری و بلند مانند گلوله دارد. بیشترین استفاده از این دوربینها در فضاهای خارجی و باز است و به ندرت در خانه نصب میشوند. به همین دلیل معمولا نوعی شیلد یا محافظ در اطراف آنها قرار میگیرد که لنز را از خطراتی چون نفوذ گرد و خاک و آب محافظت میکند.
نقطه قوت دوربین بولت که یکی از انواع دوربین مداربسته به شمار میشود در توانایی نظارت از راه دور آنهاست. این دوربینها به راحتی و بدون نیاز به براکت قابل نصب هستند. لنز دوربین مداربسته بالت بسته به مدل آن میتواند ثابت یا متغیر باشد.
از جمله ویژگیهای کلیدی دوربین مداربسته بولت:
- دید در شب
- نصب ساده و سریع
- رزولوشن تصویر بالا
دوربین مداربسته C-mount
در ادامه مقاله آشنایی با انواع دوربین مداربسته میخواهیم به یکی از دوربین هایی که کمتر به آن اشاره شده است بپردازیم. دوربین C-mount لنزهای قابل تعویض دارد که میتوان آنها را به مناسبت موقعیت و کاربرد تا اندازهای تغییر داد. در حالی که دوربین CCTV معمولی فقط میتواند فاصله ۳۵ و نهایتا ۴۰ فوتی را پوشش دهد، این دوربینها قادرند تا فاصله بیش از ۴۰ فوت را نیز پوشش دهند که آن هم به خاص بودن لنز این دوربینها برمیگردد.
مزیت دوربین مداربسته C-mount:
- قابلیت پشتیبانی از تغییر تکنولوژی
- مناسب برای فضاهای داخلی
- سایز بزرگ جهت ترساندن سارقین
دوربین مداربسته روز / شب
این دسته از دوربینها میتوانند هم در شرایط پر نور و هم در شرایط کم نور کار کنند. چیپهای فوق حساس به کار رفته در این دوربین ها سبب شدهاند تا دیگر نیازی به نور اینفرارد داخلی برای روشن کردن محیط نباشد. همین مسئله سبب شده تا دوربین های روز و شب خصوصا مناسب نصب در محیطهای خارجی باشند که دوربینهای IR در آن دچار مشکل میشوند.
مزیتهای دوربین مجهز به تکنولوژی روز و شب:
- قابلیت ثبت تصاویر رنگی و سیاه و سفید
- سایزهای مختلف
- چیپ ست های فوق حساس
دوربین مداربسته گردان PTZ
دوربین PTZ که مخفف Pan/Tilt/Zoom میباشد یکی دیگر از انواع دوربین مداربسته است که در این مقاله قصد داریم با آن آشنا شویم. پن و تیلت و زوم دایره حرکات و چرخش یک دوربین را مشخص میکنند. دوربین های گردان که به PTZ معروف هستند میتوانند در تمام این زوایا حرکت داشته باشند و مجوطه عظیمی را پوشش دهند.
پن: حرکت به راست یا چپ
تیلت: حرکت به بالا و پایین
زوم: بزرگنمایی تصاویر
همانطور که میبینید گستره قابل فیلمبرداری این دوربینها بسیار زیاد است و از همین رو بیشتر برای محیطهای بزرگی مثل فرودگاهها و ترمینالها قابل استفاده هستند.
دیگر مزایای استفاده از دوربین مداربسته گردان PTZ:
- تا ۲۰۰ متر برد دید در شب
- زوم چشمی x36
- رزولوشن تصویر بسیار بالا
دوربین مداربسته مخفی
این دوربینها قابلیت مخفی شدن دارند و در نتیجه برای دستگیر کردن سارقان احتمالی گزینه مناسبی هستند. احتمال رویت شدن این دوربینها توسط متجاوزان بسیار کم بوده و در نتیجه خطر آسیبدیدگی و خرابی کمتری آنها را تهدید میکند.
از دیگر مزایا دوربین مخفی به عنوان یکی از انواع دوربین مداربسته میتوان به سه مورد زیر اشاره کرد:
- قابل جداسازی و نصب
- قابل استتار توسط اشیا مختلف
- مناسب برای استفاده فضاهای داخلی
دوربین مداربسته حرارتی / اینفرارد
اگر دنبال دوربینی میگردید که بتواند به صورت ۲۴ ساعته در فرودگاهها، بندرها،مرزها و بسیاری از مناطق حساس دیگر فیلمبرداری کند دوربین مداربسته حرارتی میتواند انتخاب شما باشد. دوربین های مداربسته اینفرارد دارای LED های کوچکی هستند که اطراف لنز را فراگرفته و میتواند در تاریکی محض نیز از اشیا فیلمبرداری کند. دوربین های حرارتی میتوانند تا فاصله ۳۰۰ متری را نیز پوشش دهند.
از یگر مزایای دوربین های مداربسته حرارتی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تشخیص هر فرد مشکوکی که در فاصله ۲۵۰ یا ۳۰۰ متری قرار دارد
- عملکرد مناسب در محیط تاریک
- تابش حرارتی میتواند از موانع بصری عبور کند و در نتیجه این دوربین محدودیتهای دوربین چشمی را ندارد
آشنایی با دوربین مداربسته حرارتی
دوربین مداربسته با لنز متغیر
قابل توجهترین ویژگی این دسته از انواع دوربین مداربسته در امکان زوم کردن بدون آسیب زدن به فوکوس تصویر است. با این دوربینها دستتان باز است که فاصله کانونی، زاویه و اندازه زوم را به دلخواه تغییر دهید. این قابلیت مخصوصا برای محیطهای مکعبی مناسب است؛ زیرا در این محیطها دوربین لنز ثابت را در هر جایی نصب کنی بالاخره یک بخش فضا در نقطه کور دوربین مداربسته قرار میگیرد و قابل فیلمبرداری نخواهد بود.
از دیگر مزایای دوربین مداربسته لنز متغیر میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- قابلیت پوششدهی نقاط کور
- فوکوس بینظیر
- کارایی مناسب هم در نمای نزدیک و هم دور
دوربین مداربسته IP
دوربین مداربسته تحت شبکه یا Internet Protocol همانطور که از اسمش پیداست در بستر اینترنت کار میکند. این دوربینها میتوانند در انواع ظاهری بولت، دام، فیش آی و .. باشند. در واقع وجه تمایز این دوربینها در تکنولوژی به کار رفته در ساخت آنهاست. در مقابل دوربینهای آی پی دوربین های آنالوگ وجود دارند که تکنولوژی قدیمیتری هستند.
امنیت دوربین مداربسته IP در اینترنت
کدام دوربین مداربسته مناسب من است؟
انتخاب دستگاه مناسب هدف اصلی ما در تهیه مقاله آشنایی با انواع دوربین مداربسته بود و حالا میخواهیم به آن پاسخ دهیم. در انتخاب دوربینی که دقیقا مناسب کار و نیاز شما باشد ۳ فاکتور مهم باید در نظر گرفته شوند.
لنز مناسب
لنز مناسب نیاز شما را از لحاظ کیفیتی که میخواهید بر طرف میکند. اگر استفادهای که از دوربینتان دارید به ثبت جزئیات زیاد و حساس مربوط است بهتر است دوربین را انتخاب کنید که رزولوشن خیلی خوبی به شما میدهد و از خریدن رزولوشنهای پایین خودداری کنید
سنسور مناسب
در هنگام انتخاب سنسور مناسب دو نکته حائز اهمیت هستند، یکی نوع حسگر و دیگری اندازه آن:
حسگر CMOS یا Complementary Metal Oxide Semiconductor
حسگر CCD یا Charged Coupled Device
حسگرهای CCD بسیار گرانقیمتتر از سنسورهای CMOS هستند و میتوانند تصاویر واضحتری برای تشخیص چهره و یا شناسایی شماره پلاک ارائه کنند.
رزولوشن مناسب
هرچه تعداد پیکسلهای دوربین بیشتر باشد، تصاویر بهتری خواهیم داشت.